koepelhal-ligconcert-in-tilburg

Zaterdag 29 juni 2019

bestellen

De koepelhal is gebouwd in 1902, als derde wagenmakerij van de NS. De hal raakte later in gebruik in andere functies, bijvoorbeeld als magazijn. In de Spoorzone, een gebied van 75 hectare groot midden in Tilburg, is het een bijzondere eye-catcher door het koepelvormige dak van tien meter hoog en de constructie van zogeheten knieboogspanten die zijn gekoppeld met V-liggers.

De constructie is voor een fabriekshal uniek in Nederland. Alleen de perronoverkappingen van Den Bosch CS vertonen gelijkenissen. De ontwerper van de Bossche overkappingen was de ingenieur Van Heukelom, maar die van de koepelhal is onbekend. (bron: TilburgWiki)

koepelhal-tilburg-4-zonder-tekst

Ligconcert in de Koepelhal Tilburg

De Spoorzone van Tilburg was vanaf 1868 de hoofdwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen, nagenoeg afgesloten voor buitenstaanders en kreeg daarmee de bijnaam Verboden Stad. In 2011 werd de werkplaats opgeheven en sindsdien wordt het gebied ontwikkeld tot een gebied waarin woningen, kantoren, horeca, uitgaansmogelijkheden en een nieuwe bibliotheek zijn gepland. Deze extra dimensie maken de Koepelhal en de Verboden Stad voor ons een uitgelezen locatie om een belevingsconcert zoals het ligconcert® te organiseren.

De indrukwekkende Koepelhal op het terrein van de Spoorzone doet op 29 juni dienst als concertzaal voor het ligconcert®. Hypnotiserende compositie het Canto Ostinato is een van de bekendste stukken uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. De 106 secties van deze  pianocompositie worden naar eigen inzicht gespeeld en afgewisseld. Het verloop van het stuk staat vast, de lengte en invulling van het opus echter niet. De muzikanten beslissen zelf over de invulling ervan. Het pianoduo Sandra en Jeroen van Veen maakt internationale furore met hun uitvoeringen van Canto Ostinato. Componist Simeon ten Holt vond de interpretatie en opname van dit pianoduo “het meest voortreffelijk”. Deze uitvoering leverde Sandra en Jeroen van Veen in 2012 een Gouden Plaat op.

Ga op pad met de Stadsgisterij Tilburg voor een optionele wandeling door de unieke Spoorzone en kom daarna met je eigen matje of matrasje luisteren naar de Canto Ostinato Kijk bij binnenkomst naar de spanten rondom je en zie hoe het licht speelt door de vele ramen. Ervaar de stilte aan het einde van de compositie en laat dit indrukkende moment even op je inwerken.

Deze relaxte avond zul je niet snel weer vergeten…

Meer informatie over de concerten vind je op deze pagina.

bestellen

• ENGLISH VERSION •

A lay-down concert in a special hall: the Koepelhal in Tilburg City, build in 1902. Bring your own mattress to listen to the Canto Ostinato performed by the famous piano duo Sandra and Jeroen van Veen. Take an optional walk with the Tilburg City Guides through the Railways-zone. Once inside the building take a look at the rafters at the entrance and see how the light plays through the many windows, enjoy a delicious meal and then enjoy a relaxed conclusion of the day. Experience the silence at the end of the work and let this momentous moment work on you. You will never forget this special day! 

koepelhal-tilburg-2

Aanvang: 20:30
Zaal open vanaf 19:30

Duur concert: +/- 90 minuten
Tickets: vanaf € 38,50

Vergeet niet je eigen matje of matrasje mee te nemen!

bestellen
smeer-m
artifex-wit
logo_ns.svgkopie
koepelhal-tilburg-29-juni-19
bestellen
Theaterkantoor.nl is een creatief kantoortje uit Utrecht dat gespecialiseerd is in muziektheater en unieke belevingsconcerten. Wij organiseren en begeleiden nieuwe en bestaande producties en werken daarvoor samen met diverse musici en theatermakers, locaties en aanverwante partijen.
favicon-2019-transparant-klein
© 2018 Theaterkantoor.nl. Alle rechten voorbehouden.
0