Chat with us, powered by LiveChat
matthaus-passion-2019

ZATERDAG 23 & 30 MAART 2019

matthaus-passion-scheepvaartmuseum-marienwaerdt-2019

GEANNULEERD

Matthäus Passion Highlights

De Matthäus Passion (BWV 244) van Johann Sebastian Bach is, zeker in Nederland, misschien wel het allerbekendste klassieke muziekstuk.
Toch kan het geen kwaad om je elke keer opnieuw af te vragen: is dat wel zo? Weet ik nog wel waar het om gaat? Waar het om te doen is?
Steeds meer mensen groeien op zonder dat ze van huis uit een soort algemene religieuze kennis meekrijgen. Daar is op zichzelf niks mis mee, maar het is altijd goed om de zaken weer even helder te hebben.

Vooropgesteld, we luisteren naar de Matthäus omdat het ons goed doet. De muziek en de woorden helpen ons onze dromen te dromen, en onze daden te begrijpen. De Mattheus is een groot hulpmiddel bij de vragen die we als mensen gesteld krijgen. Waarom doe ik dit wel en dat niet, waarom help ik de een wel en de ander niet? De ongerijmdheden van ons doen en laten worden in een milder licht gezet.

Iemand die dit overbekende verhaal in een totaal nieuw daglicht zette was Michail Boelgakov (1891-1940). Deze Russische schrijver weet in zijn boek De meester en Margarita de sfeer tussen Christus en Pilatus zo fantastisch te treffen dat het tastbaar wordt.

Verteller Marc Pantus:
“Zonder u te vervelen met een historische verhandeling neem ik u, met Boelgakov, mee naar het moment suprême, het beslissende moment.
Tussen de prachtig delen van de Matthäus Passion Bach lees ik u voor uit Boelgakovs meesterwerk.
Bach en Boelgakov. Christus en Pilatus. Feit en fictie. Leven en dood. Maar dan  niet zo nadrukkelijk als het hier nu staat, maar mild en vol mededogen”.

De versie van de Matthäus die wij u graag presenteren is een kortere, meer toegankelijke variant met de mooiste hoogtepunten en vertellingen uit het werk. Uitgevoerd in kamer-bezetting met:

Muzikale leiding van Bas Kuijlenburg en Ineke Geleijns
Vertellingen en regie door Marc Pantus
Het Strijkkwartet
Solisten en musici van het Conservatorium van Amsterdam
La Sopera Projectkoor

Het Strijkkwartet
Marc Pantus (regie en vertelling)
Ineke Geleijns
Bas Kuijlenburg
bach-geel

Matthäus Passion in Het Scheepvaartmuseum

Niet alleen de muziek is een hoogtepunt, de fysieke locatie en overkapping van de binnenplaats, het Open Pleyn In Het Scheepvaartmuseum zorgt voor een werkelijk unieke ervaring voor dit concert. De zelfdragende constructie, ontworpen door architect Laurent Ney, bestaat uit duizenden stukken glas in een metalen frame. Het ontwerp is geïnspireerd op de kompaslijnen van oude zeekaarten, zoals de wereldkaart van Joan Blaeu uit 1648.

Dankzij dit indrukwekkende glazen dak heeft de binnenplaats een fantastische functie als centraal plein en is het een geweldige plek voor deze bijzondere uitvoering van
de Matthäus Passion.

Dit concert is een samenwerking met  Het Scheepvaartmuseum en het Conservatorium van Amsterdam.

hsm-open-pleyn

Matthäus Passion op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Heerlijkheid Mariënwaerdt is een familielandgoed van ruim 900 hectare aan de rand van het Betuwse dorp Beesd. Een veelzijdig landgoed met akkers, weilanden, bossen, lanen en grienden. Het landgoed is al sinds 1734 in handen van dezelfde familie. Inmiddels beheert de negende generatie van de familie Van Verschuer het landgoed.

Een Matthäus op Heerlijkheid Mariënwaerdt is altijd de grote wens geweest van Nathalie Verschuer, barones van het landgoed. In de Hooge Schuur van het bekende landgoed zullen ook hier de hoogtepunten van het werk opgevoerd worden. Een mooie locatie midden in het bos met de  bijzondere entourage van het landgoed maken dit een heerlijke beleving, ondanks de boodschap van de Matthäus.

poort-marienwaerdt

Matthäus Passion op Heerlijkheid Mariënwaerdt:
Zaterdag 23 maart 2019 GEANNULEERD

Matthäus Passion in Het Scheepvaartmuseum Amsterdam:
Zaterdag 30 maart 2019 GEANNULEERD

handtekening
matthaus-passion-scheepvaartmuseum-marienwaerdt-2019
Theaterkantoor.nl is een creatieve broedplaats uit Utrecht, gespecialiseerd in muziektheater en unieke belevingsconcerten. Wij organiseren en begeleiden nieuwe en bestaande producties en werken daarvoor samen met diverse musici en theatermakers, locaties en aanverwante partijen.
favicon-2019-transparant-klein
© 2018 Theaterkantoor.nl. Alle rechten voorbehouden.
0