Matteo Myderwyk

Renaissance

Stellae, hét lig en luister concert in de Nieuwe Kerk in Delft

Pianist Matteo Myderwyk bracht afgelopen jaren als eerste Nederlandse pianist muziek uit bij het gerenommeerde internationale label Warner Classics. Zijn albums Notes of Longing (2021) en Veluwe Suite (2022) werden met lof ontvangen. In de zomer van 2023 verscheen Matteo’s album; A brief nostalgia.

Dit bleef niet onopgemerkt, zo werd Matteo genomineerd voor een Edison Award.

Hij tourde in het najaar met een geheel toetsenarsenaal langs de grote concertzalen als Concertgebouw, Tivoli, De Doelen,
Muziekgebouw Eindhoven, Musis Sacrum en vele festivals.

Dit concert is het release concert van zijn nieuwe album Renaissance.

Kom liggen en luister….

Matteo’s jarenlange opleiding als klassiek pianist aan het conservatorium leerde hem vooral om muziek van zijn helden Bach, Liszt en Messiaen achter te laten en zijn eigen muzikale taal te vinden. Allereerst besloot hij om alle klassieke regels van zich af te gooien. Muziek maken zonder vooraf gemaakte afspraken; om als doel te hebben om in het moment muziek te maken. Dit was gelijk de belangrijkste les die hij leerde in deze experimentele periode; muziek staat niet op papier maar wordt in het moment gemaakt.

Koop hier uw tickets

De Nieuwe Kerk Delft

Het praalgraf van Willem van Oranje is wellicht de grootste publiekstrekker van de Nieuwe Kerk. Het kunstwerk bevat veel boeiende symboliek en getuigt van groot respect voor de ‘Vader des Vaderlands’.

De toren van de Nieuwe Kerk is al eeuwen kenmerkend voor het “gezicht” van Delft. Na een aantal renovaties heeft de toren de huidige status bereikt: 108,75 meter hoog en dus de op een na hoogste kerktoren van Nederland. Weet jij waar de hoogste kerktoren staat?

Wetenschap 
Het was vanaf deze toren dat geleerden Simon Stevin en Jan Cornets de Groot (de vader van rechtsgeleerde Hugo) hun beroemde valproeven deden. Met twee loden ballen – de één tien keer zo zwaar als de andere – toonden de wetenschappers aan dat zware en lichte voorwerpen van dezelfde afmeting even snel vallen.

Zure regen
Sindsdien is de toren van de Nieuwe Kerk intact gebleven. Hoewel; de zwartgeblakerde top doet vermoeden dat er een flinke brand in heeft gewoed. Niets is echter minder waar. Voor deze tweede achtkant is Bentheimer zandsteen gebruikt, dat door verwering (zure regen) steeds donkerder wordt. Schoonmaken heeft geen zin.

Het ligconcert van Matteo is het eerste Stellae lig & luister concert in deze prachtige kerk. Rol je matje uit, ga lekker liggen; lig, luister, ontspan & geniet.

Info & details

Zaterdag 25 mei 2024

Stellae concert | Renaissance

Zaal open |  18.45 uur 
Aanvang | 19.30 uur

Duur concert +/- 70 minuten (zonder pauze)

Tickets
zie plattengrond 

BRONS – LIGPLAATS € 20,- 
ZILVER – LIGPLAATS € 30,-
GOUD – LIGPLAATS € 40,-

GOUD – ZITPLAATS €45,-

Vergeet niet je eigen matje of matrasje mee te nemen!

Stellae, hét lig en luister concert in de Nieuwe Kerk in Delft